Tour de France 2019
Ahojte 🙂 Ako už isto viete, v sobotu nám začali slávne cyklistické preteky Tour de France. Sú to svetovo najpopulárnejšie cyklistické podujatie trvajúce asi tri týždne v júli, organizované vo Francúzsku formou etapových pretekov. Niektoré etapy miestami presahujú hranice tohto štátu. Uskutočňujú sa každoročne už od roku 1903 vo Francúzsku, výnimkou bola prvá svetová vojna a druhá svetová vojna. Dnes sú jednou z najdôležitejších športových udalostí roka. Najprv to boli takmer nepretržité vytrvalostné preteky. Jazdci spali okolo ciest a mali zakázané prijímať cudziu pomoc.
V súčasnosti sú Tour de France etapové preteky rozdelené do mnohých etáp, pričom každá z nich trvá jeden deň. Po cestách sa pohybuje aj niekoľko sprievodných vozidiel (automobily a motocykle) poskytujúcich informácie, jedlo, pitie a prístup k mechanikom. Niektoré z vozidiel sú „neutrálne“, slúžia pre všetkých jazdcov, a niektoré sú tímové.
Začali sa v sobotu 06.07.2019 a trvajú až do nedele 28.07.2019. Tour v roku 2019 trvá presne 23 dní a jazdci celkovo prejdú 3479,8 km. Tour má 21 etáp a medzi tým majú jazdci 2 dni voľno. Zaujímavosťou Tour de France je, že trasa sa mení každoročne avšak charakter preteku zostáva takmer identický. Obvykle sa počas trvania preteku vyskytujú rýchlostné skúšky, namáhavý a adrenalínový prejazd horských oblastí Álp a Pyrenejí a tradčný a grandiózny záver na Champs-Élysées v Paríži. Trasa vedie často neprehľadnými a nebezpečnými úsekmi, ktoré si neraz vyžiadajú vážne hromadné pády.
Počas Tour spáli každý cyklista približne 140-tisíc kilokalórií. Deň za dňom ale musia podávať neuveriteľné výkony. Pre profesionálnych cyklistov sa deň na Tour začína okolo 9:00, keď si sadnú k skutočne bohatým raňajkám. Nielenže musia „doplniť palivo” po predchádzajúcej etape, ale pripravujú sa aj na tú ďalšiu, takže veľké raňajky sú nevyhnutné. Tie sú bohaté na pomalé sacharidy, kvalitné bielkoviny a zdravé tuky. Napríklad: miska ovsených vločiek s orechmi, veľká omeleta, tri sendviče so syrom a šunkou, 100 gramov cestovín, šálka jogurtu, pol litra ovocného smoothie, pohár jablkovej šťavy a káva.
Denný jedálníček pokračuje o 10:30 predpretekovým občerstvením. Počas rovinatých etáp nepotrebujú jazdci dopĺňať veľa sacharidov, ale akonáhle prídu do kopcov, tak sa zvyšuje aj množstvo jedla. Cyklisti majú zvyčajne počas etapy k dispozícii zmes skutočných potravín a gélov, vďaka čomu si môžu dovoliť spaľovať 60 – 90 gramov sacharidov za hodinu. Napríklad: šesť energetických tyčiniek, dva izotonické gély, dve plechovky koly, šesť cyklistických fliaš elektrolytických nápojov, ryžové koláčiky či croissant s džemom a šunkou.
Na Tour nesime chýbať ani náš Peter Sagan. Je jedným z najlepších cyklistov súčasnosti a pravdepodobne aj v celej histórii. Povyhrával už množstvo bodovacích súťaží, etáp i pretekov. Je majster Slovenska, Európy a sveta. Dokonca trikrát. Celkové víťazstvo na Tour de France mu však vo „vitríne“ úspechov chýba. Náš rodák vyhráva pravidelne na Tour súťaž v bodovaní, za čo sa udeľuje zelený dres.
Všetci povinne fandite nášmu Peťovi, aby aj tento rok stál na stupienku víťazov. Peťo do tohoooooo….!!!
Janči 🙂